Hüppa sisu juurde

Kalle Vilpuu

Autor Sisu
Nipi
Postitatud 2013-07-25 00:12:19. Tsiteeri

KITARRISTI JUUBELID: 50 aastat elatud, neist 30 laval!

24.07.2013 Õhtuleht, Anete Kruusmägi

"See, et minu plaadi valmissaamine ja 50. sünnipäev kokku langesid, on puhas juhus!" räägib tänane hällipäevalaps Kalle Vilpuu. Juubelit peab Ultima Thule kitarrist reedel Von Krahli baaris, kus ta esitleb oma esimest soolo-plaati. Ühtlasi tähistab mees ka oma 30. aastat püünel.

"See on muusikutele kombeks, et kui oled 30 aastat laval olnud, siis oled sellel juubelipäeval ka laval," selgitab Vilpuu.

Tegelikult on ta muusikuna esinenud isegi kauem. "Kui ma Seitsmendas Meeles hakkasin mängima, olin ma 22aastane, aga enne seda sai ka ikka oldud ja mängitud mujal," meenutab muusik, kes arvestab, et praegu täitub ikkagi 30. lava-aasta.

Vilpuu sõnul on tähtpäevaks üllitatud plaadil otsast lõpuni instrumentaalmuusika, ehkki seal on ka vokaali. "Aga see vokaal on ka justnagu instrumendi rollis. Ei laulda mitte sõnadega, vaid meloodiat hääliku peal," selgitab Vilpuu.

Idee sooloplaat välja anda on Vilpuu peas tiksunud juba mitu aastat. "Kui sul on midagi öelda ja sa tahad öelda, siis tuleb see ära öelda. See on võimalus ennast avada selle külje pealt, mida paljud inimesed ei teagi. Tihtilugu on nii, et kui sa mängid ansamblites, siis sa mängid ikka neid asju, mida inimesed teavad või mingeid kindlaid partiisid," räägib muusik ja lisab, et sooloprojektiga välja tulemine on hoopis midagi muud.

Plaaditegu võttis aega viis aastat. "Eks ma otsisin seda tervikut taga ja mulle tundub, et selle ma ka kätte sain," räägib Vilpuu.

Oma sõnul hakkas ta plaati tegema teistmoodi, mitte sedasi, et teeb portsu lugusid valmis ja seab need siis ritta. "Ma tegin ikka nii, et jälgisin, et plaadil oleks oma dünaamika," jutustab Vilpuu.

"See on nagu üks story või üks romaan," selgitab ta, miks plaaditegu aega võttis.

Ideest teostuseni aitasid Vilpuu koolikaaslased Kohtla-Järve 1. keskkoolist ning ka hea sõbra Peeter Metsiku toetus, kes muusiku ideed mõistis ning oli nõus lahkesti aitama. "Kultuur vajab sponsoreerimist," nendib Vilpuu.

"Mulle tähtajad ei meeldi."

Kindlat kuupäeva, millal plaat valmis peaks olema, muusikul polnud. "Selline töötegemise stiil mulle istubki. Mulle tähtajad nii väga ei meeldi," räägib Vilpuu, kellele sobib asjaga tegelda nii kaua, kuni tulemuse ja tervikuga võib rahule jääda.

Tänast päeva, oma sünnipäeva, võtab kitarrist rahulikult.

Pidu tuleb hoopis reedel. Von Krahli black box’is demonstreerib muusik toetajaile ning kallitele inimestele oma sooloplaati koos disainerite Mihkel Maripuu ja Hannes Aasametsa tehtud visuaalidega.

Seejärel liigub üritus baari, kus astuvad üles kolm Vilpuu jaoks muusikuteel kõige olulisemat bändi: Ultima Thule, Seitsmes Meel ja House of Games.

http://www.ohtuleht.ee/534686

Nipi
Postitatud 2013-07-25 00:53:23. Tsiteeri

Kitarrist Kalle Vilpuu 50.sünnipäeva kontsert ja plaadi „Silver Lining“ special edition esitlus

Tänavu 50. sünnipäeva tähistav Kalle Vilpuu on Georg Otsa nimelise Tallinna Muusikakooli kitarri eriala lõpetanud kõrgetasemeline rokkmuusik ja helilooja. Tema mängu iseloomustab alati tohutu energiatulv ja perfektsionism ja ta teeb ausalt seda muusikat, mis talle meeldib.

Vilpuu on mänginud ansamblites Seitsmes Meel, Tõnis Mägi & 777, Magnetic Band, Saxxapeal Bänd, Kuller, Data, Pantokraator, Underwater, House of Games. 1991. aastal liitus Vilpuu rockansambliga Ultima Thule, mis on tänaseni tema põhibänd. Vilpuu on alati ajanud n.-ö. oma rida ja tänu sellel on ka tema muusikalised ideed huvitavad ja heas mõttes väikse "kiiksuga". Siit ka põhjus, miks on alati huvitav tema muusikat mängida.

26.juulil tuleb Von Krahli Teatri saalis esitlusele Kalle Vilpuu esimene sooloplaat koos taustavisuaaliga. Õhtu jätkub baaris, kus sünnipäevalaps astub üles koos ansamblitega Ultima Thule, Seitsmes Meel ja spetsiaalselt ürituse jaoks kokku tulnud House of Games’iga.

http://www.ticketpro.ee/jnp/music/1122238-kitarrist-kalle-vilpuu-50-sunnipaeva-kontsert-ja-plaadi-silver-lining-special-edition-esitlus.html

Nipi
Postitatud 2013-07-26 21:49:11. Tsiteeri

Eesti kitarristide suur Viisik, 1 (ETV 2012)
------------------------------------------------------------
Viis Eesti kitarrikuningat ehk Viis V-d - Ain Varts, Viktor Vassiljev, Raul Vaigla, KALLE VILPUU ja Toomas Vanem - moodustavad olulise osa Eesti kitarrirocki ajaloost. 2011. aasta detsembris toimunud galakontserdi erikülalised on Riho Sibul ja Erik Meremaa. Režissöör Tarmo Krimm.

Saadet saab vaadata siit: http://www.etv2.err.ee/videod/meelelahutus/b20bf2a3-e25b-405e-87bc-da02298bc36c

Nipi
Postitatud 2013-07-26 22:05:45. Tsiteeri

KALLE VILPUU JA TEMA GIBSON LES PAUL CUSTOM

Kalle Vilpuu on laiemale üldsusele tuntud eeskätt ansamblitest Seitsmes Meel ja Ultima Thule ? viimases on pillimees kitarri vingutanud juba üle 20 aasta. Peale selle on ta mänginud ka paljudes teistes kooslustes (nt Saxappeal Band, House Of Games) ning lubab sügisel välja anda oma esimese sooloplaadi („instrumentaalne, mõningate vokaliisidega industriaal”). Kalle peab ideaalseks rokikitarriks Gibson Les Pauli, ehkki tee esimese oma Les Paulini oli tal päris pikk ja käänuline.

„Esimene pill oli mul põhimõtteliselt Jaapani päritolu Squire Stratocaster, mille mahamüümine on üks suuremaid vigu, mis ma teinud olen,” muigab Kalle. „Aga sel olid omad, tol ajal lahendamatuna näivad hädad ? pill „sõi” palju keeli, kippus kangiga mängimisel häälest ära minema ning lavadel oli müraga probleeme. Läksin moevooludega kaasa, soetasin endale Floyd Rose’iga varustatud Ibanezi.”

„80ndate lõpus sai hakatud käima välismaal, käisin kitarripoodides Les Paule vaatamas; mängisin natuke, panin tagasi, sest respekt oli tohutu suur. Mul on selline tunne, et Les Pauli mängimine nõuab sisemist valmisolekut. Et mängida nii nagu mängisid Paul Kossoff, Jimmy Page või Gary Moore, peab minema süvitsi, tundma instrumendi hingeelu. Mina ei saanud sinna ligi. Aga eks ma läksin kitarristina aja jooksul paremaks, vahepeal oli mul tapitud kaelaga Ibanez Artist, see oli ka samm Les Pauli suunas. Ühel hetkel tundsin, et olen valmis.”

See, et esimene Les Paul, mille Kalle endale soetas, oli just Custom, mitte ikooniline Standard, oli ilmselt puhas juhus.

Loe edasi ajakirjast Kitarr 3/2012.

http://www.kitarr.ee/kalle-vilpuu/#!prettyPhoto

Vasta & Uus teema